Zdravé mandlové málo sladké koláčky, které peču, když mi zbude mandlová drť z výroby mandlového mléka.

Mandlové mléko: Večer namočím mandle do vody 1:4 (100 ml mandlí a 400 ml vody – vyjde akorát do velké nádoby Nutribulletu). Mixuji nízkým nožem minutu, někdy i 2 minuty, ale minuta stačí. Pak přecedím přes jemné plátno (jemnou utěrku) tak, aby zbyla co nejsušší drť. Mléko v lednici vydrží 3 dny, pak zkysne. To samé s drtí, je třeba ji do 3 dnů zpracovat.

Mandlové koláčky: Umixuji vysokým nožem banán (cca 130 g), kokosový olej (25 g) – lze použít i cokoliv jiného (vyzkoušený mám třeba arašídový olej), 40 – 50 g sirupu Agáve (lze použít jakékoliv jiné oblíbené sladidlo – datlový sirup, kokosový cukr, třtinovou šťávu, třtinový cukr, med, javorový sirup, …). Když je směs hladká, přidám mandlovou drť (ze dvou dávek výroby mandlového mléka jsem jí měla 220 g), 140 g umletých ovesných vloček (melu nízkým nožem, stačí chvilička), 30 g kokosové mouky (lze použít i jinou mouku, třeba hrubou celozrnnou špaldovou, kokosová je vláčná a koláčky ovoní, koupila jsem na internetu). Lze přidat ještě lžičku sody nebo prášku do pečiva, pak jsou koláčky nadýchanější (s přidáním prášku do pečiva by těsto mělo být řidší – s větším podílem vody, aby prášek do pečiva mohl dobře fungovat).
Ze směsi tvaruji kuličky, doprostřed udělám důlek, naplním povidly a posypu mletými mandlemi.

Sušenky jsou málo sladké, vláčné a voňavé. Moje děti je milují a i všechny návštěvy je zatím chválily, ač je peču trochu s rozpaky, protože přeci jen to je takový alternativní málo sladký nekonvenční recept, ale většina návštěv to právě kvitovala jako výbornou změnu.