Letošní maliny jsou alespoň u nás na zahradě opravdu na jedničku – velké, sladké a aromatické. Bez plísně a ploštic:) Jelikož se nám křovíčko celkem rozrostlo, užíváme si je plnými doušky.
Nepečený smetanový dezert s kyselou vrstvou malinového želé je v těchto krásných slunných letních dnech úžasně osvěžující.

Dort budete muset tvořit ve třech krocích, mezi nimiž bude vždy 1 – 2 hodiny chlazení, proto s tím dopředu počítejte.
1. Vrstva – korpus:
Rozmixujte 400 g sušenek (nejradši mám celozrnné BeBe, modré nebo zelené) – nesmí se rozmixovat na úplný prášek, měly by tam zůstat kousky sušenek. Staromilci rozdrtí válečkem, já mixuji v nástavci na koktejly na robotu Bosh MUM:-)
Zalijte 200 g rozpuštěného másla nebo v ideální verzi přepuštěného másla.
Promíchtejte a nechte máslo vsáknout, pak naplňte do klasické dortové formy a okraje mírně vymáčkněte výš než je zbytek korpusu.
Nechte vychladnout v lednici hodinu.
2. Vrstva – smetanový krém:
Utřete do hladkého krému 250 g mascarpone s 1 – 2 lžícemi vanilkového cukru. Přidat nyní můžete i 1 lžíci citronové šťávy, krém má pak svěžejší chuť. Mascarpone můžete nahradit starou dobrou českou lučinou, dostanete tak úplně jiný dort, ale bude určitě taky dobrý.
Ušlehejte dotuha 250 ml šlehačky.
Všlehejte šlehačku do mascarpone.
Potřete ztuhlá korpus a opět vraťte do lednice, až krém úplně zatuhne.
3. Vrstva – malinové želé:
Rozmixujte 500 g malin. Mixovala jsem nohou.
Připravte dortovou želatinu z 1 sáčku a 300 ml vody. Přidejte 2 – 3 lžíce cukru, na kyselé maliny více (postup dle návodu, já 1min vařila, měla jsem sáček na 500 ml tekutiny). Předpřipravenou želatinu zamíchejte do rozmixovaných malin a ochutnejte, zda je akorát podle vaší chuti sladká.
Nyní nechte schladnout tak dlouho, až začne nahoře vytvářet už tužší “pudink”. Čas od času míchejte.
Zchladlou želatinu nalijte opatrně na dort a vložte do ledničky, dokud úplně neztuhne, trvá to cca 2 hodiny.
Na ozdobu jsou hezké čerstvé maliny, meduňka, máta, kopeček šlehačky…
Dobrá káva neurazí:-D
Inspirováno tímto receptem.