Lehký a osvěžující citronový cheesecake do praných dní. Z mascarpone, salka a limetek snad ani nic nechutného vyrobit nejde:D
S láskou pečený. Čas přípravy? O půlnoci tvořený, v jednu v noci upečený, do dvou ráno s láskou čekáno s pootevřenými dvířky trouby, kde pomalinku chladnul tak, jak cheesecake chladnout má 😀 Ráno šup na chvilku do lednice, aby byl opravdu osvěžující a pak šup šup a za 15 minut v pr… 😀

Příprava:
1. Rozdrtíme 200 g sušenek celozrnných (já použila bebesušenky Dobré ráno celozrnné s medem) – ideálně nemixovat, nesmí z nich vzniknout “prach”!
2. Přelijeme 125 g přepuštěného másla (ghí) nebo rozpuštěného másla. Smícháme a vyložíme na dno máslem vymazané klasické dortové formy. Upěchujeme a dáme na 20 minut do lednice, aby se utvořil pevný korpus.
3. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů, s horkovzduchem méně!
4. Dáme do trouby na cca 7 – 10 minut zapéct korpus – do zlatova. Pak troubu stahneme na 160 stupňů (s horkovzduchem méně).
5. Mezi tím si připravíme náplň. Smícháme 500 g mascarpone, 1 plechovku salka, 2 vajíčka, 2 žloutky, šťávu a kůru ze 2 limetek a 2 citronů (citrony jsem měla bio, limetky ne, takže jsem použila biošťávu z DMka a na kůru jsem se vyprdla:)
6. Korpus vyndáme z trouby a nalijeme nahoru připravený hladký krém.
7. Pečeme cca 40 – 50 minut, hmota musí být pevná (nelepí se na špejli) a trochu narůžovělá:) Správně se cheesecake peče ve vodní lázni, ale dá se i bez…
8. Důležité je chlazení. Po dopečení se pootevře malinko trouba a nechá se postupně chladnout. Nejprve jsem pootevřela jen trošku, pak více, pak jsem chladila na mřížce venku a až ráno jsem dávala zchladit do lednice.
Dobrou chuť!
Vycházela jsem z tohoto receptu.