Srpen mám ráda, neboť je to snad jediný měsíc, kdy se dá ze zahrádky vyžít a vařit vlastně v kuse. Sklízím cukety, rajčata, bylinky, štěrbák a novozélandský špenát. A jelikož máme po dovolené vymetenou ledničku a mě se nechce nakupovat, vymýšlím recepty “co zahrada a špajz dal”. Dnes jsem udělala k večeři lasagne s cuketovo-rajčatovou omáčkou a provensálskými bylinkami. Toť dozvuky dovolené ve Francii… ach…
Ingredience: (pro 4 osoby)
Bešamel: 3/4 mléka, 4 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, bobkový list, citronová kůra, pepř, sůl
Cuketovo-rajčatová omáčka: 1 cuketa (pokud jsou prťavé, tak 2), 4 – 6 rajčat, 1 velká cibule, kečup, olivový olej, sůl, čerstvé provensálské bylinky
150 g hotových předvařených lasagní, sýr na posypání
Nejprve si připravíme bešamel. Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo, pak vmícháme mouku a necháme zpěnit do žluté “kašičky”. Zalijeme mlékem – mícháme! Přidáme bobkový list a citronovou kůru. Za míchámí přivedeme k varu a vaříme asi 10 – 15 minut – do zhoustnutí. Bešamel je třeba stále míchat, rád se připaluje. Když je hotový, vyndáme bobkový list a osolíme a opepříme.
Mezitím, co se bešamel vaří, připravíme cuketovou omáčku. Cuketu nakrájíme na malé kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme cuketu a rajčata, osovíme, přidáme posekané bylinky a dusíme do měkka. Nazávěr přidáme kečup dle chuti.
Předehřejeme troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.
6
Do připraveného pekáčku vrstvíme – začneme vrstvou bešamelu, pláty lasagní, cuketová omáčka, lasagne, bešamel, lasagne… končíme lasagnemi, které v silné vrstvě zalijeme bešamelem – nesmí ani kousek lasagní vykukovat ven, neuvařil by se.
Dáme do trouby na 30 minut. Po 30 minutách posypeme např. eidamem nebo parmezánem a necháme zapéct sýr do zlatova.