Recept na nepečenou roládu patří k našim tradičném rodinným. Nikde jinde jsem ji neviděla a nejedla. Jedinou nevýhodou je, že se po přenesení do teplé místnosti brzy roztékají, ale mám tu zkušenost, že z mísy mizí tak rychle, že k tomu stejně nikdy nedochází…

Těsto:
Vypracujeme těsto ze 200 g rozemletých piškotů, 150 g změklého másla, 120 – 150 g moučkového cukru s pravou vanilkou, 1 vejce.
=> Světlá roláda: přidáme 2 lžíce rumu
=> Tmavá roláda: přidáme 2 lžíce likéru amaretto a asi 3 – 5 lžic karobu (použít můžete též kakao, ale v téhle roládě se mi karob jeví lépe – za odměnu můžete při použití karobu ubrat cukru, je totiž přirozeně sladký)
Krém:
Vyšleháme krém ze 100 g změklého másla a 80 – 100 g cukru moučka.
=> Světlá roláda: přidáme 3 lžíce prosátého kakaa (nebo můžeme též použít karob)
=> Tmavá roláda: přidáme špetku mlété pravé vanilky
Těsto necháme vychladnout asi hodinu v lednici. Pak mezi dvěma igelitovými foliemi (používám rozstříhlý pevný sáček do odpadkového koše:-) vyválejte těsto asi 2 mm vysoké, natřete tmavé těsto světlým krémem a světlé těsto tmavým krémem.
Pomocí igelitové folie můžete začít motat roládu. Ideálně to jde válením prsty (podobně, jak se rozvaluje těsti na váleček). Musíme dávat pozor, aby byla roláda dobře “utažená”, jinak by v ní zůstaly “díry”. Necháme vychladnout a krájíme těsně před servírováním.
Z těsta ze základní dávky udělám vždy dva díly a dva dlouhé rolády. Dělám vždy jednu dávku tmavou a jednu světlou.