V Bille jsem objevila biokuře. Zajásala jsem, že konečně i v Benešově do Billy dovezli tento sortiment a hned jedno kuřátko jsem koupila. Doma jsem pak přemýšlela, jak ho udělám.
Řešení bylo jednoduché – přidat to, co je zrovna v sezoně na zahrádce a na tom kuře upéct. Takový eintopf by se dalo říct:)
Naše pečené kuře vonělo po bylinkách a chutnalo báječně!

1. Kuře omyjeme, naporcujeme a pořádně osolíme a opepříme.
2. Do pekáčku naskládáme jemně osolené brambory (my měly nové, čerstvě vytažené z pole, omyté a neloupané:), na ně naskládáme kuře.
3. Potřeme kůžičku čerstvě rozdrcenými bylinkami (v hmoždíři) s trochou oleje. Já použila šalvěj, rozmarýn (ten voněl úžasně), timián a saturejku.
4. Pečeme cca 45 – 60 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů.
5. Mezi tím si připravíme zeleninu (v podstatě dle chuti – mrkev, papriky, celer, petržel, rajčata, …), jemně osolíme a po 45 – 60 minutách přidáme ke kuřeti. Pečeme ještě cca 30 – 45 minut a přitom zvýšíme v troubě teplotu asi na 200 stupňů.
6. Přílohy netřeba, máme v pekáčku pod kuřetem:D