noky
V jednoduchosti je krása, to platí i pro výborné a rychlé italské jídlo. Noky jsou z ricotty a parmazánu, mouky minimum. Dobromyslové máslo je rychlovka s výborným výsledkem.
Příprava rychlá a dá se to zvládnout i s miminkem v šátku:-)

Ingredience:

  • 500 g sýra ricotta
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 vejce, lehce prošlehaná
  • 125 g hladké mouky + trocha na posypání válu
  • sůl, nejlépe mořská, a drcený černý pepř
  • 70 g másla (my máme z nedaleké ekofarmy:-)
  • 15 g lístků dobromysli
  • 20 ml bílého vinného octa nebo estragonového octa

Příprava:

Všechny přísady na gnocchi dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.

Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku a přemístěte do misek, ve kterých je budete podávat. Přelijte dobromyslovým máslem a promíchejte, aby se jím pěkně obalily. Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.

Máslo rozpusťte na mírném plameni, přidejte posekané bylinky a lehce rozvoňte, vlijte ocet a rozmíchejte.
OBMĚNA: Výborné jsou gnocchi i s máslem šalvějovým – dělám jej bez octa. Lahůdka!:-D
Zdroj receptu: Apetit