Quinoa není sice česká plodina, ale je bezlepková a velmi zdravá, takže pro pestrost jídelníčku:)
Uvařená vypadá jako malí šnečkové:) Je to semeno jihoamerické rostliny merlík čilský. Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22 procent) a pyšní se i řadou vitamínů – např. beta-karotenem, vitamínem C, kyselinou listovou, thiaminem nebo riboflavinem. A aby toho nebylo málo, nabízí i nezanedbatelný zdroj minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, zinek nebo hořčík. Díky vláknině je i lehce stravitelná.
Na přípravu je náročnější v tom smyslu, že se musí přes noc namočit. Obsauje totiž mnoho hořčin a saponinů, které se namáčením vyplaví a zbaví se tak nepříjemné pachuti. Po namočení slijeme vodu (nebo ji vyměníme i několikrát) a propláchneme důkladně ještě pod tekoucí vodou v jemném sítku. Pak vaříme do změnkutí, tak 20-30 minut. Slijeme a rozmixujeme spolu s ovocem nebo zeleninou.
Můžeme dochutit mlékem (UM nebo MM). Jasmínka je alergická na čerstvá jablka, takže je vařím a přidávám do nich od poloviny devátého měsíce špetičku skořice🙂
Zdroj:
http://www.mebio.cz/clanky/quinoa/
Zdroj obrázku:
www.lucasinka.cz