Pro milovníky kombinace čokoláda – karamel opravdová laskomina. Nejsou to klasické řezy, ale spíše taková sušenka, potřená karamelem a politá čokoládou.
Recept je z mého oblébeného blogu Anny Bednaříkové – prostudovala jsem ho během devátého měsíce těhotenství, když jsem si chystala ve FireFoxu záložku s recepty, které musím vyzkoušet:-)
Ingredience
Základní sušenka
- 180 g polohrubé mouky
- 110 g cukru
- 125 g másla (z lednice)
- sůl
Karamel
- 200 g cukru
- 25 g másla
- 120 ml smetany
- (špetka soli)
Poleva
- 100 g čokolády
- 40 g másla
Postup
1. Smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte máslo nakrájené na kostky a rychle vypracujte těsto. Vyložte jím dno formy (vna použila jsem na dno papírový pečící papír ustřižený dokulata). Těsto se dobře zozvaluje uvnitř formy malým váleřkem:-) Povrch propíchejte vidličkou.
2. Dejte odpočinout na 20 minut do lednice. Pečte na 150°C přibližně 30 minut. Nechte vychladnout.
3. V kastrolu nechte za stálého míchání zkaramelizovat cukr. Až má zlatavou barvu, pdstavte z plamene a vmíchejte první máslo, pak smetanu.
4. Vraťte na plotnu a za stálého míchání přiveďte k varu, směs nějakou dobu bublá, až se spojí v hladkou hmotu.
5. POZOR, KARAMEL JE VELMI HORKÝ!!!
6. Hotový karamel nalijte na sušenku a dejte vychladit do lednice.
7. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo, nalijte na karamel a opět dejte vychladit.
8. Spodní sušenka je dosti tvrdá, mě to nevadilo, hodně mi ten dezert chutná a mám dobré zuby. Ale uvádím pro pořádek. Možná by šlo těsto nějak změkčit (?). Jinak totiž nemá chybu!:-)
Fotonávod – příprava karamelu
Na pánvičku nasypeme cukr a za stálého míchání sledujeme, jak se kristalky rozpouští. Poroz, je třeba hlídat hlavně okraje, aby se zde karamel nepřipaloval!
Cukr se pomalu rozpouští, a vznikají velké krystaly, nebojte, rozpustí se!
Pomalu se z krystalů stává zlato-hnědá hmota.
Téměř rozpuštěné krystaly.
Takto vypadá hotový karamel. Musí být světle hnědé barvy, nesmí se z něj kouřit a nesmí páchnout po spálenině. Je normální, že se karamel dělá někdy i natřikrát:-) Když si na to ale uděláte čas a svědomitě mícháte, mělo by to být bez problému.
Karamel s máslem a smetanou je třeba chvíli povařit, aby se probubláním všechny složky spojily. Nesmí se po odstavu oddělovat tuk od karamelu! Čím více přidáte do karamelu smetany, tím bude měkčí. Větším množstvím smetany třeba můžete udělat i tekutější karamel na zmrzlinový pohár.
Hotový, hladký karamel na dezertu.