Jasmínka oslavila své 9. narozeniny. A sama si vybrala recept na dort a víceméně s mou pomocí sama upekla, úplně sama nazdobila.

Tak jsme si řekly, že si ten recept zapíšeme jako vzpomínku a inspiraci na příště:-) A kam lépe ho zapsat než na internet:))))

 

Recept na dort:

Spodní vrstva:
  • 250 g sušenek
  • 125 g másla
Krém:
  • 600 g krémového sýra (Lučina, Palouček, žervé, tučný měkký tvaroh, mascarpone,…)
  • 100 g jemného cukru (použily jsme kokosový)
  • vanilkový cukr
  • lžička citronové šťávy
  • 3 vajíčka a jeden žloutek
  • 500 g zakysané smetany (250 dovnitř a 250 na ozdobu)

Sušenky jsme umlely ve foodprocessoru (ne úplně na prášek) a přidaly rozpuštěné máslo (nemusí být úplně tekuté, stačí i povolené). Hmotu jsme “uhňahňaly” a daly na pečící papír do klasické dortové formy. Pak jsme vymazaly stěny máslem a daly jsme do lednice zchladit, až vrstva ztuhla. Ztuhnuté jsme pak pekly na 180 stupňů bez horkovzduchu asi 10 minut. Nechaly jsme úplně vychladnout.

Na krém jsme umíchaly první sýry dohromady (mám ráda kombinaci mascarpone a něčeho kyselo-slaného typu Palouček, Lučina…), když se vyšlehají do hladka (metlou v robotu), přidá se cukr. Šlehaly jsme tak, aby se rozpustil. Pak jsme přidaly citronovou šťávu a 250 g zakysané smetany. Na závěr jsme postupně zamíchaly vajíčka se žloutkem (předem rozšlehat do hladka, ale ne do pěny!!!). Nalily jsme na upečený spodek.

Dortovou formu můžete dát do alobalu a péct ve vodní lázni nebo lze na dno trouby dát pekáč s vodou. Pekla jsem bez horkovzduchu, aby se dort nevysoušel. Před vložením do trouby jsem dortem bouchla několikrát o stůl, aby se vypustily případné nežádoucí bubliny.

Pečeme 10 min na 180 – 200 st (pekla jsem na 200 bez horkovzduchu) a 30 – 40 min na 120 – 140 stupňů. Dort nemá při dopečení ztuhnout a zhnědnout, ale být uvnitř “živý”, třese se.

Důležité je chladnutí. Musí chladnout velmi, velmi postupně, ze začátku je nejlepší ho nechat v troubě tak, jak je. Pak třeba pootevřít mírně dvířka a až zchladlý dát do lednice.

Pak již jen další den potřeme zbylou smetanuo a ozbobíme. Na vrch se dá dát omáčka z ovoce nebo marmelády, kakao, ovoce, ovoce s želé…