Jediné roční období, když fakt na kopřivy na zahradě čekám a raduju se z každé “hlavičky”. Už měsíc je chodím okukovat a konečně vylezly, potvory! Kopřivy jsou super po celý rok, třeba na kopřivovou jíchu na hnojení zahrádky, ale jarní konzumace v omeletě je moje nejoblíbenější kopřivová záležitost.
Kdo jíte sezonně jako já a tak jste totálně vyprahlí po jakékoliv svěží zeleni, tak toto je jarní recept přímo pro vás. Týden taky po večerech zpívám písně naší pažitce a dneska jsem ji obrala o první výhonky. Konečně jsem se dočkala jarní zeleně, uf, že to trvalo!:)

1. Nasbírejte si asi hrst nebo dvě mladých kopřivových srdíček (já musela obejít celou zahradu, sotva začínají lézt:). Omyjte je pod tekoucí vodou a spařte (stačí uvařit v rychlovarné konvici vodu a prolít v cedníku tak, abychom prolili kopřivy rovnoměrně).
2. Na kvalitním olivovém oleji zpěňte jarní cibulku nakrájenou na kolečka. Po chvíli přidejte i na hrubo nasekané kopřivy a osmahněte dohromady.
Výběr oleje je hodně důležitý, olej má totiž schopnost do sebe absorbovat zbytky reziduí pesticidů a herbicidů, a tak forma bio je u oleje velmi vhodná. Do nedávna jsem to vůbec nevěděla, jak moc je důležité kupovat kvalitní tuky. Od té doby kupuji máslo i oleje v kvalitě bio.



3. V misce vyšlehejte 2 nebo 3 vajíčka (dle velikosti pánvičky a taky vajíček:) a prošlehejte se strouhaným parmezánem. Přidáme pepř a sůl dle chuti.
Na pánvičce rozprostraníme rovnoměrně směs kopřiv a cibulky a nalijeme rovnoměrně opatrně šlehaná vajíčka. Necháme ztuhnout a pak opatrně sesuneme z pánvičky směrem k sobě na talíř a překlopíme. Správná omeleta se dělá bez mouky a měla by být shora mírně tekutá (míra propečení záleží na vaší chuti).
Na strouhaný parmezán i jiné tvrdé sýry koupil manžel v Lidlu nepřekonatelný ruční strouhací mlýnek na kličku, opravdu dokonalá záležitost, můžeme si tak dovolit velmi kvalitní parmezán a strouhat si ho sami – což je levnější a navíc sýr neplesniví! Pokud byste někdy někde viděli, neváhejte!


4. Zelené byliny a parmezán na ozdobu vítány, skliďte to, co na zahradě najdete… Výborné bude i s řeřichou…