Rajčata, která jsem na začátku října otrhala ještě zelená, abych je uchránila před nočními mrazíky, postupně na okenním parapetu v teplém obýváku všechna dozrála. Můžu si tak připomenost má oblíbená letní jídla. Mezi to nejrychlejší a nejlahodnější rajčatové jídlo patří grilovaná rajčata s kozím sýrem. Rychlovka, kterou jsem si připravovala často na druhý den do práce.

Doba přípravy je asi 20 – 30 minut.
Drobná rajčátka omyjte a vložte do malého pekáčku. Přidejte několik (asi 6) stroužků česneku (kupuji každé září zásobu několik kil českého, který pěstuje jeden zemědělec v našem kraji). Zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte několik snítek čerstvého tymiánu.
Vše “grilujte” v troubě asi 10 – 20 minut na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) – používám funkci “grilování s ventilátorem”. Během pečení můžete občas promíchat.
Do hotových rajčat přidejte na kostičky nakrájený sýr – dobrý je kozí uzený nebo třeba česnekový (mívám celé léto zásoby z jedné nedaleké kozí farmy), použít můžete ale i mozzarelu a další sýry. Ještě chvíli zapečte.
Dochutit můžete ještě bazalkou nebo čerstvým pepřem.
Jídlo se dobře dá vzít i druhý den do práce k obědu – rajčata vložte do krabičky a pak jednoduše přidejte sýr a zapečte chvíli v mikrovlnné troubě.