creme_caramel2
Na dovolené ve Francii jsem si zamilovala ony pověstné “francouzské pudinky”. Bábovičky s karamelovým povrchem a jemným pudinkovým krémem za horka nebo za studena vypadají složitě, ale jejich příprava je vcelku triviální. Dezertů už jsem vyzkoušela několik, všechny jsou výborné.

Ingredience:
  • 250g jemného krystalového cukru
  • 4 lžíce vody
  • 425ml mléka
  • 250ml neušlehané šlehačky
  • vanilkový cukr, nebo semínka z rozkrojené tobolky vanilky
  • 5 vajec
  • 2 žloutky
Příprava:
1. Připravíme si karamel – na horké plotýnce utavíme 4 lžíce vody a 175 g cukru a pokud možno bez míchání uvaříme karamel (trvá to asi 5 minut). Pozor, karamel se nesmí připálit, musí “jen zhnědnout”:-))) Ihned vlijeme karamel do ohnivzdorných mističek nebo jedné mísy (obsah asi 1 l) a rozdělíme po dně. Je třeba udělat bleskově, protože karamel rychle tvrdne. Pozor – karamel je horký!!!
Zlepšovák pro lenochy: výborný (snad ještě lepší) je dezert, když na dno místo karamelu nalijete karamelovou polevu na poháry🙂
2. Za stálého míchání přivedeme k varu šlehačku smíchanou s mlékem a vaniklovým cukrem / vanilkou / vanilkovým aroma. Odstavíme a necháme 15 – 20 minut stát.

3. V míse našleháme vajíčka, žloutky a zbytk cukru do hladka a krémova. Postupně, za stálého šlehání, pomalu přidáváme svařené mléko se šlehačkou.

4. Troubu předehřejeme na 170°C (150 – 160°C s horkovzduchem). Krém nalijeme do mystiček s karamelem a překryjeme shora alobalem (dobře jdou využít třeba obaly od čokolády atp:-). Naskládáme mističky do vysokého pekáče a naplníme do poloviny jejich výšky vařící vodou. V troubě pečeme asi 40 – 45 minut – upečení poznáme tak, že zapíchneme nůž do středu dezertu a nůž je po vytažení čistý.
5. Necháme úplně vychladnout a pak dáme do druhého dne do ledničky.
6. Před vyklopením oddělíme stěny nožem – aby se krém uvolnil. Nahoru položíme servírovací talíř a vše společně obrátíme. Jemně nadzdvihneme hranu misky, aby karamel mohl vytéct na talíř a potom opatrně sejmeme ohnivzdornou misku.
Úžasný recept je z Labužníka.