Letos poprvé mi arónie plodila tolik, že bylo možno ji zpracovat i jinak než plody jen nasušit. Navíc jsem stihla zakrýt ještě nezralé jeřabiny záclonou, takže měly šanci uzrát dřív, než se ozobali ptačí labužníci.
Arónie / černý jeřáb / černá jeřabina získává v posledních letech na poluparitě. Jde o keř, který nedorůstá velkých rozměrů a je tak vhodný i do menší zahrady. Zároveň je velmi výnosný, z jednoho keře sklidíte i několik kg jeřabin.
1
Na zahrádce se první větší úrody dočkáte vcelu brzy, cca po dvou letech od výsadby. Na pěstování není náročná, nemusí se stříhat, ba naopak, nemá se stříhat:) Jedinou péči, kterou vyžaduje je nejpozději na konci července (dříve, než se začnou plody zbarvovat do černa) zakrýt celou korunu síťkou (použila jsem záclonu) proti ptákům. Ti totiž sklízí ještě dost nezralé plody a na nás vůbec nic nezbude, opravdu jim chutná:)
Z arónie se dělají likéry nebo sirupy, výborný je ale též džem – ten mi právě dobublal v hrnci a je už ve skleničkách. V kombinaci s ostružinami je opravdu vynikající.
2
Ingredience:
  • 2 kg ovoce (buď půl na půl arónie a ostružina, nebo 1,5 kg ostružin a 0,5 kg arónie, tak bude džem méně trpný a více ovoněný ostružinami, půl na půl hodně chutná po aróniích)
  • 4 hřebíčky
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 30 ml rumu
  • gelfix pro 2 kg ovoce + příšlušné množství cukru (použila jsem gelfix 3:1 a mírně jsem ještě džem dosladila)
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 0,5 l vody

3

1. Ovoce zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat.
2. Mezi tím si v malém rendlíku svaříme 1/2 litru vody a 4 hřebíčky. Vaříme cca 10 – 15 minut. Po té hřebíčky vyjmeme a vodu nalijeme do hrnce, přidáme ovoce. Vaříme takto spolu cca 45 – 60 minut. Ovoce občas pomačkáme šťouchadlem na brambory. Arónie musí změknout a jakoby se “rozpadat”.
3. Až je ovoce dobré konzistence (kousky, které zbývají v džemu jsou měkké), přidáme gelfix promíchaný s trochou cukru a zbylý cukr. Vaříme takto cca 5 minut.
4. Sběračkou naneseme do mističky trochu džemu a necháme úplně vychladnout. Po té zkontrolujeme konzistenci. Je-li džem moc tekutý, přidáme kyselinu citronovou. Pokud ani to nepomůže, přidáme ještě trochu gelfixu prosátého s trochou cukru.
5. Když je konzistence vyhovující, přidáme skořici, 1 lžičku kyseliny citronové navíc a rum. Ihned plníme do čistých skleniček, uzavřeme a postavíme víčkem dolů. Necháme zchladnout.
Další zajímavé informace o arónii.
Zdroj receptu.