
Arónie / černý jeřáb / černá jeřabina získává v posledních letech na poluparitě. Jde o keř, který nedorůstá velkých rozměrů a je tak vhodný i do menší zahrady. Zároveň je velmi výnosný, z jednoho keře sklidíte i několik kg jeřabin.


Ingredience:
- 2 kg ovoce (buď půl na půl arónie a ostružina, nebo 1,5 kg ostružin a 0,5 kg arónie, tak bude džem méně trpný a více ovoněný ostružinami, půl na půl hodně chutná po aróniích)
- 4 hřebíčky
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 30 ml rumu
- gelfix pro 2 kg ovoce + příšlušné množství cukru (použila jsem gelfix 3:1 a mírně jsem ještě džem dosladila)
- 1 lžička kyseliny citronové
- 0,5 l vody

2. Mezi tím si v malém rendlíku svaříme 1/2 litru vody a 4 hřebíčky. Vaříme cca 10 – 15 minut. Po té hřebíčky vyjmeme a vodu nalijeme do hrnce, přidáme ovoce. Vaříme takto spolu cca 45 – 60 minut. Ovoce občas pomačkáme šťouchadlem na brambory. Arónie musí změknout a jakoby se “rozpadat”.
3. Až je ovoce dobré konzistence (kousky, které zbývají v džemu jsou měkké), přidáme gelfix promíchaný s trochou cukru a zbylý cukr. Vaříme takto cca 5 minut.
4. Sběračkou naneseme do mističky trochu džemu a necháme úplně vychladnout. Po té zkontrolujeme konzistenci. Je-li džem moc tekutý, přidáme kyselinu citronovou. Pokud ani to nepomůže, přidáme ještě trochu gelfixu prosátého s trochou cukru.
5. Když je konzistence vyhovující, přidáme skořici, 1 lžičku kyseliny citronové navíc a rum. Ihned plníme do čistých skleniček, uzavřeme a postavíme víčkem dolů. Necháme zchladnout.
Další zajímavé informace o arónii.
Zdroj receptu.