Kryštůfkův narozeninový dort nám moc chutnal, tak si zapisuji do svého receptáře recept.
Těsto je hezky vláčné, ale zároveň nadýchané a efekt zebrového žíhání je úžasný. Už jsem zkoušela péct tvarohovou zebru, ale dort nám nechutnal, byl takovej v puse divně hutnej, málo sladkej, prostě mě nenadchl, radši si dám tvaroh v jiné formě než upečený s vajíčky na korpusu. Tento recept mám od kamarádky, a je na jedničku, už jiný korpus pod marcipán nepeču:)

Těsto na klasickou dortovou formu o průměru 24 cm:
300 g hladké mouky (já jsem použila necelozrnnou špaldovou)
280 g cukru moučka (lze použít i doma namletý cukr ve vysokorychlostním mixéru, třeba rovnou s vanilkou)
4 vejce
150 g rostlinného oleje
120 g horkého mléka
1/2 lžičky soli
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Postup:
1. Ušleháme bílky s polovinou cukru.
2. Ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru.
3. Odvážíme si mouku – do ní rozmícháme kypřící prášek do pečiva + sůl, olej a mléko, které ohřejeme (přidala jsem trochu cukru, aby se neudělal škraloup).
4. Postupně do žloutkové směsi přidáváme olej, mouku a mléko. Přidávala Jasmínka po lžících, bavilo jí to:).
5. 2/3 odlejeme do jiné misky a přidáme vanilkovou esenci, pokud jsme nepoužili už vanilkový cukr.
6. 1/3 zbylého těsta obarvíme 2 lžícemi kakaa.
7. Vymažeme a vysypeme formu na dort.
8. Dáváme do středu formy postupně 2 lžíce vanilkového těsta a jednu lžíci kakaového těsta. Pokud chceme “proužky” silnější, tak dáváme celé naběračky, my jsme dávaly vrchovaté lžíce.
9. Pečeme v troubě předehřáté na 160 – 180 st (horní a spodní pečení, mě to peče lépe a dort není tak vysušen jako s horkovdzuchem, takže co můžu, peču bez horkovzduchu), kontrolujeme špejlí ve středu dortu. Čas pečení byl asi 30 minut? Přesně nevím.
10. Dort necháme vychladnout.
Krém:
250 g másla pokojové teploty
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1 lžíce moučkového cukru (nebo vanilkového cukru)
Případně: Nutella, karamelové salko, med, carob, oříšky…
Postup na krém:
1. Uvaříme puding ze 300 ml mléka podle návodu. Do pudinku jsem dala jen 1 lžíci cukru, aby byl málo sladký.
2. Puding necháme volně chladnout a průběžně mícháme metlou.
3. Do zchladlého pudingu vmixujeme změklé máslo.
4. Část krému oddělíme a dosladíme podle chuti medem nebo jiným sladidlem. Vanilkovou náplň jsem dělala hodně málo sladkou.
5. Do části krému přidáme dle volby Nutellu, karamelové salko, namixované ořechy nebo třeba arašídové máslo.
6. Případně dosladíme dle chuti – nutellový a salkový krém už opravdu nesladit:)
Marcipán:
Marcipán dělám podle Pavy v Troubě – tohoto návodu.
Na potažení dortu velikosti 24 cm dle uvedeného receptu + na pár ozdůbek navrch jsem použila 1,2 kg marcipánu:
400g sušeného mléka
400 g cukru moučka
6 lžic sirupu (já dávala Agéve sirup, jiný jsem doma neměla, ale doporučuje se spíš glukozový sirup, jak jsem se posléze dočetla)
Trocha vody (asi 60 – 80 ml)
2 lžičky mandlového aroma
Barvy na marcipán – Barvila jsem přírodními barvami a úplně nadšená jsem z nich nebyla. Nejsou úplně ideální pro barvy klučičí. Zelená je vyblitá, jak vidíte na fotce, modrá byla fialová, červená růžová, růžová taky růžová, oranžová taková tělová (takže další růžová, taková vyblitá). Hezká byla slunečnicová, taková žluto-oranžová. A hnědá, ta byla super. Citronovou jsem nezkoušela.
Nejprve smícháme mokré přísady, pak postupně po lžících přidáváme cukr a mléko. Dělala Jasmínka a moc jí to bavilo. Podrobný návod a rady najdete zde.
Do marcipánu jsem ještě dala dle návodu olej, ale nejsem si úplně jistá, že to byla dobrá volba, protože jakmile někde marcipán trochu praskl, tak se nahoru do dostal olej a už nešla dírka vůbec slepit, při modelování špatně držely dílky k sobě, ruce neskutečně mastné a bylo to k vzteku takto pracovat… Takže příště zkusím bez oleje.
Na dort na potažení jsem spotřebovala asi 900-950 g marcipánu, zbytek padl na ozdobu.
Jinak dort profesionální není, ale zase nám chutnal a víme, že v něm byly samé kvalitní suroviny, rozhodně bych se tím nemohla živit, ani bych na to neměla nervy.
Mašinku vzadu u tunelu dělala Jasmínka.
Oslavenci chutnal:)