Kryštofův narozeninový dort.

Momentální improvizace chutí… Variace na tento můj dort.

Ingredience

Těsto:
  • 90 g másla
  • 220 g hořké kvalitní (ideálně Fair Trade) čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím vyšší labužnický zážitek)
  • 6 velkých vajec
  • 100 g cukru
Čokoládová nátěrka:
  • 80 g čokolády
  • 50 g másla
Tvarohový krém:
  • 250 g šlehačky
  • 3 Paloučky / malé lučiny / žervé…
  • med, hroznový cukr … na doslazení – dle chuti

Na ozdobu:

  • jahody nebo jiné oblíbené ovoce, případně mix
  • příp. sáček želatiny na dort

Postup

1. Máslo rozpustíme s čokoládou a vymícháme do hladka.
2. Necháme zchladnout a přimícháme 6 žloutků.
3. Bílky vyšleháme, přidáme cukr a šleháme do hladka.
4. Opatrně vmícháme do čokoládové směsi.
5. Při 180 stupních (s horkovzduchem méně) pečeme cca 35 – 45 min. Kontrolujeme špejlí. Dort se uvnitř propadne.
6. Zchladlý korpus potřeme nátěrkou připravenou rozpuštěním másla a čokolády, použít lze i nutela:-)
7. Vychladlý dort natřeme tvarohovým krémem, na který nejdříve vyšleháme šlehačku, přidáme Paloučky a podle chuti dosladíme. Necháme ztuhnout.
8. Poklademe jahodami a přelijeme želé, máme-li rádi.