Vyrobit si doma svůj vlastní tvaroh vlastně vůbec není nic těžkého. Dlouho jsem odolávala, protože mi přišlo “nechutné” nechávat mokrou cuckatou hmotu okapat několik hodin přes plátno a pak to plátno následně prát. Před 14ti dny mi ale zbyly 4 litry mléka a rozhodla jsem se tvaroh zkusit. Vůbec nechápu, že jsem si kdy tvaroh kupovala:) Je to jednoduché a výsledkem budete překvapeni, alespoň tedy ten můj mě chutná nejvíce ze všech tvarohů na světě:)
Zatím jsem vyráběla pouze měkký tvaroh (je skvělý na pomazánky, dětské svačinky – domácí smetánky a termixy, na ovocné knedlíky – tento článek zrovna píšu v pauze, kdy mi kyne těsto:), ale i na výrobu domácí zmrzliny nebo na pečení.
Tvaroh vyrábím ze 3 litrů mléka, výtěžnost je 1 kg tvarohu, zní to jako velké množství, ale my máme za 2 – 3 dny pryč:) Tvaroh je nejlepší první 3 dny, pak postupně kysne (což někomu chutná, já mám radši sladší).
Používám mléko jemně pasterované mléko (3,5% tuku). Pasterované mléko přihřeji na 20 st (teplota by měla být 18 – 22 – pozor zahřátí na tuto teplotu jde staršně rychle, nikam neodcházejte, hlídejte:) a zaočkuji špetkou (na špičku nože) mezofilní kultury (používám kulturu Alpha). Nyní nechám při pokojové teplotě stát 2-3 hodiny. Po uplynutí této doby zamíchám do mléka syřidlo (dává se 2 – 3 kapky na 10 l mléka, na 3 litry dávám jednu menší kapku:). Syřidlo se nejprve musí rozmíchat ve studené převařené vodě (od oka asi v jedné lžíci vody). Rozvnoměrně naliji na hladinu a dobře promíchám metlou. Necháme stát při pokojové teplotě asi 18 nebo 20 hodin. Za tuto dobu se nám z tvarohu stane tuhá hmota, jakýsi puding. Nakrájíme na velké kusy (cca 10*10 cm) a přemístíme do cedníku vyloženého plátnem (používám dětskou plenu, osvědčila se skvěle, ale máme takové ty poctivé staré, co nejsou průhledné). Nyní už tvaroh dávám do lednice, aby okapal, což trvá asi 8 – 12 hodin. Pokud máte radši kyselejší tvaroh, nechtě okapat při pokojové teplotě.
Hotový tvaroh přemístěte do nádob a uchovejte v lednici.
5721f4a5ba_101119132_o2
Zkoušela jsem také tvarohový sýr – Formage Blanc. Je na přípravu jednodušší a rychlejší a je to něco mezi lučinou a tvarohem. Je výtečný, jemný, měkký, mazací a je z něj neskutečně dobrá budapešťská pomazánka. Výtečný je na brambory s tvarohem a také na sladko, Kryštůfek má rád s jahodami a medem nebo třeba s čokoládou.
Recept jsem použila tento.
U nás mají trvalé místo už oba druhy tvarohu stejně jako domácí žervé (vyrábím smícháním 1 l domácího jogurtu a 250 g zakysané smetany 14 – 18 %, okapat přes plátýnko přes noc a ráno máme výtečnou snídani:).