Není nad to se zakousnout do křupavé, nadýchané a voňavé housky vlastní výroby… Zvlášť, když se bytem line ta lahodná vůně z trouby. Pro majitele domácí pekárny vlastně instantní recept.
Zpracujeme kynuté těsto:
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla (může být i olej, sádlo…)
  • 1 žloutek (můžeme nechat i kousíček bílku)
  • 1 lžička soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g celozrnné mouky (ideálně špaldové, může být ale i 500 g bílé mouky, dle libosti)
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
V domácí pekárně ve výše uvedeném pořadí dáme do nádoby a zapneme režim těsto. Je třeba při zadělávání sledovat, jak je těsto měkké. Těsto nesmí lepit a zároveň musí být hladké a pružné.
Po vykynutí vyrobíme žemličky nebo housky (pleteme asi z 1,5 cm širokých “nudlí”, na koncích zaštípneme a zasuneme pod housku). Během pletení neutahujeme, ale necháme dostatek místa pro kynutí! Těsto vyjde na 6 housek.
Housky položíme na máslem vymazaný plech. Potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a necháme 15 – 30 minut kynout. Mezitím rozehřejeme troubu cca na 200 stupňů celsia (pekla jsem s horkovzduchem na 190). Housky posypeme hrubou solí, kmínem, sezamem, makem atp. Žemle nařízneme. Pečeme v troubě 15 minut – do trouby od začátku vložíme hrnek s vodou. Jednou za 5 minut housky pocákáme vodou.
5