Probudila jsem se ze dvoudenního maratonu kolem své oslavy třicátin a v poklidu domova, bez lidí a i bez dítěte (jak dlouho?:-) si popíjím kávičku, a v sedě! Sice je bez kofeinu, ale to mi nevadí… A po lžičkách ukrajuji dekadentní dortík, chuťový zážitek, famózní (sebechvála smrdí?:-)…
Na oslavu narozenin jsem chtěla něco extra – extra čokoládového, extra kořeněného, extra štiplavého a také neotřelého. Proto jsem zkombinovala asi šest různých receptů a vymyslela, myslím, geniální zákusek! No, posuďte sami!
Korpus samé máslo a čokoláda – podle receptu na čokoládový francouzský dezert – ovoněný hřebíčkem, kardamonem a bílým pepřem podle receptu na čokoládové bábovičky. Navrch šlehačka s lučinou nebo mascarpone, posypat ovocem a na to čokoládová poleva.
Není třeba žádná zvláštní příležitost, můžete si upéct jen tak pro sebe, za odměnu:-)

Ingredience:

Korpus
  • 250 g hořké čokolády Fair Trade (ideálně 70% kakaa, alespoň u části čokolády)
  • 225 g másla nakrájeného na kousky
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 5 vajec
  • 100g jemného krystalového cukru + 1 lžíce a trocha na vysypání formy
  • 1 lžíce kakaa Fair Trade
  • vanilkový cukr
  • kakao na posypání dorty
  • popř. čokoládové hobliny na ozdobu
Krém
  • 250 ml šlehačky
  • 250 g mascarpone nebo lučiny
  • 1 – 2 lžíce vanilkového cukru
  • ztužovač šlehačky
Na ozdobu
  • ovoce (maliny, lesní jahody, borůvky, viště atp.)
  • čokoládová poleva dle chuti
Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 170°C (s horkovzduchem méně).
2. Dortovou formu (o průměru 23 cm) vyložíme po dně vystřiženým pečícím papírem, vymažeme máslem (papír i stěny) a vysypeme cukrem.
3. Zespoda dortovou formu dobře utěsníme alobalem (zabalíme ji do něj) – dort se bude péct ve vodní lázni – voda nesmí natéct do formy.
Já si kvůli přípravě tohoto čokoládového dortu koupila silikonovou formu, do které nenateče!!! Pak můžete tento ne moc zábavný krok vynechat.
4. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce (cca 1,5 minuty) rozpustíme čokoládu s máslem. Vymícháme do hladka a přidáme koření.
5. Vyšleháme vajíčka se 100 g cukru (elektr. šlehačem to trvá asi 1 minutu). Smícháme kakao s 1 lžíci cukru a našleháme postupně do vaječné směsi. Pak zašleháme vanilkový cukr a nakonec velmi pomalu zašleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Vše musí být dobře našlehané do lehka. Nalijeme do připravené formy a ťukneme s ní o pracovní desku, aby se uvolnily případné bubliny.
6. Přichystáme si konvici s vařící vodou. Položíme dortovou formu do pekáče s vysokým okrajem, aby forma mohla být ve vodní lázni. Kolem dortové formy nalít vařící vodu tak, aby sahala asi do 2 cm výšky zabalené formy.

7. Pečeme 45 – 50 minut, až je okraj dortu ztuhlý, ale střed ještě měkký. Zapíchnutá špejle 5 cm od okraje má být po vyjmutí čistá. Opatrně vyjmeme dortovou formu z vody a odstraníme alobal. Položíme dort na mřížku, otevřeme formu a odstraníme boční stěnu. Necháme úplně vystydnout. Dort se uprostřed trošínku propadne, ale to je normální.

8. Překlopíme dort na mřížku. Sejmeme dno formy a odloupneme pečící pappír. Dort necháme sklouznout na servírovací mísu (nebo ho opatrně přendáme pomocí široké velké špachtle).
9. Korpus dáme dobře vychladit. (Já korpus vyndavala až hodně hodně vychladlý – z té silikonové formy:)
10. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, zašleháme lučinu a asi lžíci vanilkového cukru. Dle chuti. Natřeme na korpus.
11. Ozdobíme ovocem a polijeme čokoládovou polevou.