Pro všechny milovníky čokolády se tyto bábovičky prostě zaručeně musí stát absolutně neodolatelnou bombou! Jsou horké, jsou voňavé, jsou kořeněné a jsou čokoládové!
Navrch křupavá krustička a uvnitř tekuté čokoládové srdce. S šálkem dobrého Fair Trade espressa snad to nejlepší na sobotní listopadové odpoledne, co si labužník čokoládomilec může přát …

Doba přípravy: 10 minut příprava těsta, 5 minut plnění báboviček, 15 minut pečení, 5 minut chlazení, 5 minut labužnické extáze!
Ingredience na 6 báboviček:
  • 200 g kvalitní hořké čokolády Fair Trade (cca 60 – 70 % kakaa),
  • 135 g BIOmásla (např. Penny Market) + malý kousek na vymaštění formiček,
  • 1 lžička pomletého koriandru (pro příznivce tohoto koření, já jej vynechávám),
  • 1/2 lžičky pomletého kardamomu,
  • 1/4 lžičky pomletých hřebíčků,
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře,
  • 3 velká domácí nebo BIOvejce,
  • 3 žloutky z velkých vajec,
  • lžíce pravého vanilkového cukru,
  • 225 g třtinového cukru Fair Trade,
  • 60 g hladké BIOmouky (může být i celozrnná),
  • pár vypeckovaných kompotovaných višní,
  • trocha hrubé mouky nebo kakaa na vysypání formiček,
  • na ozdobu může být Crème fraîche (recept na přípravu za pár kaček naleznete na stránkých pana Cuketky),
  • v sezóně lesní a zahradní ovoce na ozdobu (borůvky, malinky, jahody, brusinky…)
Příprava:
1. Ohnivzdorné mystičky vymastíme kouskem rozpuštěného másla a vysypeme hrubou moukou nebo kakaem. (Použít můžeme kalíšky na soufflé nebo formičky na muffiny. Před rokem jsem koupila krásné ohnivzdorné myslitčky, které používám na přípravu francouzských dezertů v Lidlu za pár korun).
2. V mikrovlnce na plný výkon rozpustíme čokoládu a máslo – trvá to asi 1,5 minuty. Můžeme též použít kastrůlek a vodní lízeň nebo jinou osvědčenou metodu. Vymícháme do hladka, přidáme koření a necháme trochu zchladnout.
3. V míse našleháme vejce, žloutky a vanilkový cukr do hladka. Následně důkladně zašleháme všechen třtinový cukr. Pak čokoládovou směs a nakonec mouku. Směsí plníme mističky do poloviny, poklademe vypeckovanými višněmi, ze kterých jsme dobře vymačkali šťávu. Doplníme těstem asi 0,5 – 1 cm pod okraj.
4. V této fázi můžeme mystičky zamrazit a použít v případě náhlé návštěvy nebo návalu chuti:-)

5.
Předehřát troubu na 220°C (200 s horkovzduchem). Pečeme 15 minut (těsto se nafoukne nad okraj mističek, povrch a okraje jsou tmavohnědé, ale střed je ještě měkký a tekutý). Bábovičky z mrazáku se budou péci o trochu déle.

6. Kolem objemu formiček objedeme nožíkem, abychom bábovičky uvolnili od mističek. Necháme 5 minut stát a chladnout. Pak chytneme mističky pevně do rukou (v rukavicích, jsou horké!), položíme na dno talíček a otočéme. Jemně nadzvedneme mističku a vyklopíme bábovičku.

7. Podáváme dle fantazie, ideální s Fair Trade espressem:-)

Recept na francouzskou pochoutku jsem převzala od Babi z Labužníka.