Milujete vůni vanilky? Chcete opravdový vanilkový cukr? Zapomeňte na sáčky za korunu, kde cukr je navoněn syntetickým vanilinem. Vanilkovou vůni totiž vykouzlíte úplně jednoduchým způsobem.
Budete potřebovat:
  • uzavíratelnou sklenici
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr
Vanilkový lusk koupíte v prodejně koření, v supermarketech se občas objeví v sáčku od nějaké kořenářské firmy. Nově jsem jej také s nadšením viděla od Dr. Ötkera. Cena lusku se pohybuje kolem 50 Kč. Na první pohled se vám to může zdát hodně, když to srovnáte s pár sáčky vanilinového cukru za pár korun, ale investice se opravdu vyplatí!
Lusk vložte do sklenice a zasypejte cukrem. 1 lusk vystačí asi na 500g cukru. Sklenici uzavřete a nechte týden odležet. Po týdnu ucítíte vůni vanilky, která se bude linout z každé lžíce cukru, který naberete. Až cukr vypotřebujete, zasypte novou várkou cukru. Lusk můžete totiž použít opakovaně.
Stejným způsobem “vyrábím” i moučkový cukr, ideální k obalování vanilkových rohlíčků.
Vanilkové cukry můžete pak používat jako náhradu normálního cukru do moučníků, které chcete ovonět vanilkou.
Narychlo voňavý cukr vyrobíte tak, že v robotu umixujete (sekacím nástavcem) cukr s čerstvým vanilkovým luskem.
V každé domácnosti by neměla chybět ani mletá vanilka (prodává se v malinké lahvičce).
Po čase zjistíte, že už nekupujete ani vanilinové pudinky, Amylon totiž vyrábí pudink s pravou vanilkou. Budete si však muset zvyknout, že žlutá barva k vanilkovým sladkostem nepatří, protože vanilka nebarví! Pudink je prostě bílý.