Cuket se letos urodilo! Zřejmě je pro ně ideální počasí, hodně sluníčka, pravidelný déšť a ne příliž vlhký vzduch. Rostliny jsou dvakrát větší než obvykle a plodů požehnaně. Ze čtyř rostlin máme víc cuket, než jsme schopni zpracovat:)
A tak letos poprvé spatřily světlo světa v naší kuchyni cukety na kyselo, ve dvou verzích.
Kyselé cukety s kurkumou v estragonovém octu
První recept (levá sklenice na fotografii) jsem dostala od Jieff, byl na mě ale moc sladký, tak jsem přisolila a vznikla tato obdoba:
Ingredience:
2kg mladých cuketek (čím menší, tím lepší, jdou použít tak do 8 cm průměru) nebo maličkatých patizonů nebo směs
4 červené papriky
3 feferonky (nemusí být, já nedávala, aby mohla jíst i Jasmínka)
4 velké cibule
3/4 l octa
2kg mladých cuketek (čím menší, tím lepší, jdou použít tak do 8 cm průměru) nebo maličkatých patizonů nebo směs
4 červené papriky
3 feferonky (nemusí být, já nedávala, aby mohla jíst i Jasmínka)
4 velké cibule
3/4 l octa
1/4 l estragonového octa (nemáte-li, dejte celý litr obyčejného octa)
1/2 l vody
400 g cukru
1 1/2 lžíce koření (bobk.list, nové koření, pepř)
1 lžička hořčič. semínka
1 lžička kurkumy (dodá cuketkám nádhernou žlutou barvu:)
11 vrchovatých lžiček soli (v původním receptu bylo lžiček jen 5)
1/2 l vody
400 g cukru
1 1/2 lžíce koření (bobk.list, nové koření, pepř)
1 lžička hořčič. semínka
1 lžička kurkumy (dodá cuketkám nádhernou žlutou barvu:)
11 vrchovatých lžiček soli (v původním receptu bylo lžiček jen 5)
Snítky čerstvého estragonu
Postup:
Cuketu nakrájíme na plátky, papriky a feferony na proužky, cibuli na kolečka. Ocet, vodu, cukr, sůl a koření vaříme deset minut ve velkém hrnci, nakonec přidáme zeleninu a povaříme společně 5 minut. Horkou směs plníme do sklenic, do každé sklenice vložíme snítku estragonu, uzavřené postavíme na víčko. Po vychladnutí otočíme. (Cukety by se neměly vařit moc dlouho, protože se snadno rozvaří na kaši).
Recept pochzází od jedné rakouské kuchařky.
Kyselé cukety s česnekem v estragonovém octu
Druhý recept (pravá sklenice na fotografii) je obměna na kyselé okurky, které máme rádi. Nálev je kyselostí mezi výše uvedeným receptem a klasickými kyselými okurkami).
Ingredience:
2kg mladých cuketek (čím menší, tím lepší, jdou použít tak do 8 cm průměru) nebo maličkatých patizonů nebo směs
4 červené papriky
3 feferonky (nemusí být, já nedávala, aby mohla jíst i Jasmínka)
4 velké cibule
2kg mladých cuketek (čím menší, tím lepší, jdou použít tak do 8 cm průměru) nebo maličkatých patizonů nebo směs
4 červené papriky
3 feferonky (nemusí být, já nedávala, aby mohla jíst i Jasmínka)
4 velké cibule
1 palice kvalitného českého česneku
1/4 l octa
1/4 l octa
40 g soli
1 1/2 lžíce koření (bobk.list, nové koření, pepř)
1 lžička hořčič. semínka
Snítky čerstvého estragonu
1 1/2 lžíce koření (bobk.list, nové koření, pepř)
1 lžička hořčič. semínka
Snítky čerstvého estragonu
Postupujeme jako u výše popsaného receptu, cukety i papriku jsem jen krájela na kusy.
Myslím, že se najdou i další obměny výše uvedených receptů, zajímavé by mohly být třeba s yzopem:)