karobova
Pro ty, kterým cukety nesežrali slimáci a daří se jim tak jako těm našim, které nás postupně asi vystěhují ze zahrady, přikládám jeden právě vymyšlený recept na cuketovou buchtu s karobem a ořechy. Hotová mňamka:-)

Příprava: cca 15 min.
Pečení: do 50 min.

Ingredience na klasický velký pekáč:

  • 500 g polohrubé mouky nebo hrubě mleté špaldové mouky (např. od Antotnína Šmakala:-)
  • 180 g třtinového nebo obyčejného cukru
  • 140 g karobového prášku (lze nahradit samozřejmě kakaem, pak bude buchta méně sladká)
  • 4 lžičky sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžička mleté skořice
  • 4 vejce
  • 340 ml oleje
  • 340 ml mléka nebo jablečného moštu
  • 680 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 160 g vlašských ořechů (nadrobno nakrájených)
  • karobové čočky nebo nasekaná karobová čokoláda (nemusí být)
Poleva:
  • 120 g másla
  • 80 – 100 g cukru
  • 1 – 2 lžíce karobu
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce solamylu
Příprava:
Předehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou méně). Vymastěte si a moukou vysypte pekáč. V míse smíchejte mouku, cukr, karob, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Pak postupně přidávejte vejce, olej a mléko/džus a vždy vše dobře promíchejte. Po troškách přidávejte ořechy, cuketu a karobové čočky – zapracujte do těsta, aby vše bylo rovnoměrně promícháno.

Přelijte těsto do pekáče a pečte v troubě cca 40 – 50 minut. Zkontrolujeme špejlí.

Poleva:
Smícháme suché přísady, přidáme mléko a máslo. Dáme krátce povařit. Jestliže se poleva srazí, můžeme přidat trochu teplé vody. Nalijeme na buchtu.