To, že jsem závislák na čokoládě, už o mě všichni ví. Proto, když se objeví někde hříšně vypadající čokoládový dezert, neváhám a ihned zkouším.
Na 3. adventní neděli jsem upekla dort z kuchařky “Vánoce s Nigellou”, na kterou byla recenze v minulém Apetitu.
Opravdu velmi vkusné spojení samých dobrých věcí – čokoláda / káva / mandarinka / mandle / karamel / koření …
Vyzkoušejte, stojí za to!

Těsto:
  • 150 g čokolády se 70 – 85% kakaa (ideálně Fair Trade)
  • 150 g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)
  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru ovoněného pravou (lze v krajní nouzi nahradit vanilinovým cukrem nebo vanilkovým aroma)
  • 100g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • nastrouhaná kůra z jedné (bio)mandarinky
  • 8 lžiček kávy caro nebo špaldové atp. (myšleno prášku / nerozpuštěného) a nebo 4 lžičky instantní kávy (granulek)
Karamelové mandličky na zdobení:
  • 50 g mandlových lupínků
  • šťáva z 1 mandarinky
  • 15 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
1. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů (s horkovzduchem méně)
2. Rozpustíme máslo + čokoládu a necháme trochu zchladnout.
3. Vyšleháme do pěny vejce + cukr ovoněný vanilkou.
4. Opatrně vmícháme mleté mandle, všechno koření a kávu (prášek / granulky)
5. Nakonec opatrně vmícháme čokoládovou hmotu.
6. Vlijeme do formy a pečeme cca 35 minut. Uprostřed musí být i po upečení vláčný.
7. Z dortové formy vyjímáme až úplně vychladlý. Pozor, je hodně křehký!
8. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme šťávu z mandarinky, skořici a cukr. Za stálého míchání připravíme karamelovou hmotu – doba přípdavy záleží na množství šťávy z mandarinky. Míchejte a kontrolujte konzistenci – až bude karamel po vyjmutí vařečky dělat “vlásky” a tuhnout, zkuste ho nechat zchladnout a ochutnejte, zda má dobrou chuť a konzistenci. Pozor, neochutnávejte rovnou, je hrozně horký!:)
Až má karamel správnou konzistenci, vmíchejte lupínky. Poté dejte stranou třeba na pečící papír a nechte zchladit. Vychladlé je rozdrobte a ozdobte dort.