Kombinaci čokolády, krému a jahod jsem si zamilovala, a tak jsem našla další moc dobrý recept na moučník.
Korpus s hořké čokolády typu “A s moukou se neobtěžuj”, smetanový krém, šťavnaté jahody, espresso k tomu:-)
Ingredience
Těsto:
- 90 g másla
- 220 g hořké kvalitní (ideálně Fair Trade) čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím vyšší labužnický zážitek)
- 6 velkých vajec
- 100 g cukru
Čokoládová nátěrka:
- 80 g čokolády
- 50 g másla
Obloha:
- 250 g šlehačky
- 1 ztužovač šlehačky
- jahody, cca 500 g
- příp. sáček želatiny na dort
Postup
1. Máslo rozpustíme s čokoládou a vymícháme do hladka.
2. Necháme zchladnout a přimícháme 6 žloutků.
3. Bílky vyšleháme, přidáme cukr a šleháme do hladka.
4. Opatrně vmícháme do čokoládové směsi.
5. Při 190 stupních (s horkovzduchem méně) pečeme cca 40 – 50 min. Kontrolujeme špejlí. Dort se uvnitř propadne.
6. Zchladlý korpus potřeme nátěrkou připravenou rozpuštěním másla a čokolády, použít lze i nutela:-)
7. Nychladlý dort natřeme šlehačkou, poklademe jahodami a přelijeme želé, máme-li rádi.
Zajímavé obměny:
- Příště do šlehačky přimíchám lučinu, tvaroh nebo mascarpone.
- Do korpusu pro milovníky zajímavých chutí příště přidám aromatické koření jako je bílý pepř, hřebíček, badyán, …:-)