Kombinace višeň a čokoláda je pro někoho vášeň a posedlost. Dnes jsem vysadila dva malé stromky višní (jednu odrůdu “sladkovišní” na přímou konzumaci a Morelu na kompoty a džemy) a na jejich počest jsem se rozhodla upéct tyto višňové muffiny.
Na 12 muffin, příprava asi 30 minut.
Postup a ingredience:
  1. Omyjeme a vypeckujeme višně (pokud nemáte čerstvé, použijte menší skleničku kompotovaných).
  2. Smícháme v misce 300 g polohrubé celozrnné mouky (může být i třeba kombinace polohrubé a celozrnné špaldové), 1/2 prášku do pečiva, přimícháme 3 vrchovaté lžíce prosátého kakaa (používám od El Puente s certifikátem Fair Trade).
  3. V jiné misce 5 minut třeme nebo šleháme 3 vajíčka, špetku soli, 150 g třtinového cukru s melasou a 1 vrchovatou lžíci vanilkového cukru.
  4. Pak k “mokré” směsi za stálého míchání přilijeme 75 ml oleje. Následně vmícháme 250 g jogurtu.
  5. Pak spojímě obě směsi.
  6. Lžící naplníme formičky na muffiny do poloviny.
  7. Poklademe višněmi.
  8. Zbylé těsto promícháme s na kousky nakrájenou čokoládou (100 g kvalitní hořké čokolády – ideálně se 70% kakaa, s certifikátem Fair Trade. Já jsem použila s 80% kakaa tzv. živou čokoládu z nepraženého kakaa).
  9. Čokoládovou směsí doplníme formičky do plna.
  10. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. V původním receptu je uvedena teplota 250 stupňů, ale přišlo mi to moc. Muffiny je třeba hlídat, jsou celkem rychle upečené.

24

Zdroj původního receptu.