Tohle je neuvěřitelný recept, fakt bomba! Jak kalorická, tak chuťová. Každému (kdo má rád čokoládu) stačí jediný lanýž k tomu, aby nadšeně pobíhal po místnosti a provolával: “Ty brďo! To je bomba! Ta chuť! Chci recept!”
Připravte si dostatečné množství fairtrade čokolád s vysokým podílem kakaa a připravte si tento chuťový zážitek také.
Příprava:
  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g třtinového cukru fair trade (může být i méně)
  • 200 g fair trade čokolády (obsah kakaa ideáně tak 75 – 78% kakaa)
  • 2 lžíce likéru amaretto
  • 2 lžíce fair trade kakaa na obalení
1. V kastrůlku zahřejeme za stálého míchání na středním plameni smetanu, máslo a cukr. V okamžiku, kdy se cukr i máslo rozpustí, odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Poté přidejte likér. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.

2. Druhý den prosijte do misky kakao. Lžičkou “dlabejte” jednotlivé lanýže, prsty je trochu vytarujte a obalujte v kakau (ideální jsou 2 vidličky – naházela jsem do kakaa asi 10 lanýžů a pak je najednou vidličkami překulovala tak, až byly krásně obalené).

Na recept jsem samozřejmě nepřišla sama, ale nadchl mne jím jeden vánoční Apetit (2007). Původní verzi naleznete zde.