Vždy, když sedím v dobré pizzerii a přežírám se před obědem místníma “houstičkama” s máslíčkem, položím si otázku – to opravdu neumím takovou dobrotu upéct doma?
Dnes jsem vyzkoušela upéct ciabattu podle Apetitového receptu z čísla 6/2011, ale není to úplně ono. Nicméně je výborná, už jsou všechny sežrané…
Recept je to nad očekávání primitivní… Prostě jako na pizzu…

Máme-li dobrého hnětacího robota (jako já – Bosh:), tak do mísy nasypeme 1kg hladké jemné mouky. K jedné straně rozdrobíme 20 – 30 g droždí a k druhé 40 g soli (s tímto množstvím jsou ciabatty dost slané, můžete určitě ubrat). Pustíme robota na pomalé hnětení a přilijeme trošku teplé vody a olivového oleje (pár kapek). Přidáváme postupně po troškách vodu, až je těsto vláčné, ale není tuhé (musí se trošku lepit na prsty).
Vody by se do těsta mělo vejít cca 600 ml (ale přidávejte postupně).
Dejte do olivovým olejem vymazané mísy, potřete shora také olejem, utěrku na to a kynout 25 minut. Pak rozpracujte na jednotlivé ciabatty (na pomoučněném vále) a nechte jetě cca 10 – 20 minut kynout.
Peče se v troubě na 220 stupňů (s horkovzduchem i méně) do zlatova (cca 20 minut – dle velikosti bagetek).
Ciabatty z klasické trouby byly trochu tvrdší, takže příště bych přidala hrníček se slanou vodou a během pečení klidně ještě potírat vodou.
Ciabattka v akci (udělala jsem tenulinké, aby byly na jednohubky:) Navrch nakládaná ačokča vlastní výroby.