Černý rybíz buď milujete nebo nenávidíte. Já jsem ten první případ, jeho aroma opravdu zbožňuji. Mínu dortem zrovna krmím a prý “mňam, mňam, koláč”, takže asi taky první typ:)
Na “jen tak do pusy” je kyselý a vymyslet dezert, ve kterém se vůně rybízu krásně rozvine a nezanikne, je celkem fuška. Prošla jsem všechny dezerty na internetu s černým rybízem, výběr teda nic moc. Nakonec byla volba víceméně jasná, opět cheesecake:)
Volba to byla vskutku dobrá! Chuťově výraznější než Cheesecake lemon.
Příprava:
1
1. Rozdrtíme 200 g sušenek celozrnných (já použila bebesušenky Dobré ráno celozrnné s medem) – ideálně nemixovat, nesmí z nich vzniknout “prach”!
2. Přelijeme 125 g přepuštěného másla (ghí) nebo rozpuštěného másla. Smícháme a vyložíme na dno máslem vymazané klasické dortové formy. Upěchujeme a dáme na 20 minut do lednice, aby se utvořil pevný korpus.
3. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů, s horkovzduchem méně!
2
4. Dáme do trouby na cca 7 – 10 minut zapéct korpus – do zlatova. Pak troubu stahneme na 160 stupňů (s horkovzduchem méně).
5. Vyšleháme 70 g změklého másla s 130 g krupicového cukru (část z toho jsem dala ovoněný pravou vanilkou). Postupně pak do krému zašleháme 250 g tvarohu (měla jsem tučný ve vaničce) a 250 g mascarpone (lze nahradit ještě opět tvarohem, ale s mascarpone je dort takový jemnější:) Nakonec postupně zašleháme do směsi 2 vajíčka a šťávu z jednoho citronu.
6. Na korpus navrstvíme polovinu tvarohové směsi. Posypeme asi 300 – 400 g černého rybízu (je třeba jej před tím omýt a vysušit!). Rybíz zaprášíme trochou moučkového cukru a pokryjeme druhou polovinou krému.
7. Pečeme asi 30 – 40 minut v troubě na 160 stupňů (s horkovzduchem méně).
8. Po upečení pootevřeme dvířka trouby a necháme pomaličku vychladit, pak necháme na mřížce venku a nakonec dáme zchladit před podáváním do lednice.
Inspirováno receptem zde.