Pusinky z bílkového sněhu slepované kávovým krémem jsou moje oblíbené, i když hodně sladké. Letos jsem experimentovala s tradičním rodinným receptem poprvé, poloúspěšně, ale nevzdávám se!:)

Připravíme si vodní lázeň. Do misky dáme 4 bílky a 200 g moučkového prosátého cukru. Když je vodní lázeň horká, vložíme mísu a začneme šlehat ručním šlehačem bílky s cukrem. Je třeba, aby hmota byla hladká a tvárná (dělala rýhy). Nesmíme však hmotu přešlehat, protože by v ní byly už moc malé bublinky, které by na povrchu po usušení pusinek táhly vlhkost a cukroví by lepilo. Toto se nám právě stalo letos oběma s mámou a hledaly jsme odpověď na otázku, proč se tak stalo. Poctivě jsem totiž šlehala máminých 15 minut ve vodní lázni a bylo to moc dlouho. Na odpověď přišel můj vědecký manžel a poradil zkusti šlehat kratší dobu – tedy jen do doby, než začne být hmota tužší a rýhovatět…
Sníh naneseme na pečící papír zdobičkou (máma používá hladkou, já dělala “hvězdičkou”, ale hladká je hezčí:). Nyní máme dvě možnosti, moje prababička prý sušila pusinky za kamnama a měla je výborné. Máma suší pusinky v troubě (zhruba na 100 stupňů) a já jsem sušila pusinky v sušičce na ovoce. Šlo to skvěle, jen to trvalo dlouho (doporučuji buď střední a nebo i nejvyšší stupeň).
Suché pusinky slepíme kávovým krémem (vyšleháme asi 80 g změklého másla, lžíci moučkového cukru a trošek velmi velmi silné kávy – ideální je pužít rozpustnou kávu, já použila espresso, protože instantní kávu doma nemáme, ale aroma není tak silné). Kávu si připravíme horkou, ale musíme nechat vychladnout!
Uchováváme ve vlhkuvzdorné krabičce v chladu.