Relaxace je velmi důležitá. A nejen v předvánoční době a nejen při šití. A protože v zimě se nejlíp relaxuje s hrnkem něčeho horkého, dnešním úkolem je uvařit si oblíbený horký nápoj a odpočinout si :-).

Těšíme se na fotky vašich hrnečků a na vaše tipy a případně i oblíbené recepty. A podělíme se o ty naše. Caramilla tým se v chladných dnech zahřívá takto:

Petra

K Vánocům u nás tradičně patří už vánoční punč. Dělávám dvě varianty, pro dospělé a pro děti bez alkoholu. Na zahřátí v tomto počasí je skvělý svařený hruškový džus. A když přijde z venku a je vám opravdu zima, skvěle pomůže horká medovina. 

Vánoční punč

Při přípravě můžete být celkem dost kreativní. Punč lze vařit z moštu, džusu, vylisované šťávy, vína, čaje… nesmí chybět typické koření.

Na punč pro děti používám tento recept (zdroj).

Svařím mošt, višňový džus, pomerančový džus a ovocný čaj. Podíl šťáv můžete různě míchat (skvělý bude určitě i ananas a další mošty). Já vařím většinou ze 1/4 litru jablečného moštu, 1/4 litru pomerančového džusu s dužinou, 1/4 litru višňového moštu a ve 1/4 litru vody uvařím silný ovocný čaj (nemám ráda ibišek, můj oblíbený je švestkový od Biogena (1-2 sáčky).

Do punče přidám ovoce (záleží na velikosti a chuti, většinou 1 – 2 pomeranče, 2 mandarinky, 1 – 2 jablka) – nakrájím na kolečka. Pozor, u pomeranče a mandarinky na slupku (dobré je mít ovoce bez chemického ošetření, nebo velmi dobře umyté ovoce a nebo slupku sundat – pozor také na to, že v punči hořkne a kdo to nemá rád, je lepší pomeranč přidat bez slupky).

Do punče patří koření, dávám 3 svitky skořice, 2 celé badyány, asi 10 hřebíčků. Vše svaříme a horké podáváme.

Punč lze dosladit medem – ale až při servírování, a zakápnout trochou citronové čerstvé šťávy (též až po mírném zchladnutí).

Punč pro dospělé vařím už mnoho let na štědrý den (zdroj je zde), používám celkem kvalitní červené víno (aby nebylo plné tříslovin a moc světlé nebo kyselé). Též čaj musí být kvalitní a správně připravený. A dělám ho s brusinkami, které miluji.

Horká hruška: Svařený hruškový džus

Nápoj, který jsem si zamilovala kdysi v práci v čajovně. Je to velmi jednoduché, stačí kvalitní hruškový džus a trocha koření (skořice, badyán), přivedu k varu, chviličku nechám probublat a pak už nevydržím a piju:-)

Příprava je velmi rychlá.

Pokud nemáte rádi toto koření, je dobrý i jen tak, prostě ohřátý, já skořici a badyán miluji.

Horká medovina

Klasika, která se “neokouká”, na sladké pití obecně moc nejsem, i víno piji suché, ale medovina, to je výjimka. Medovinu stačí jen ohřát (nesmíte překročit 60 stupňů). Lze ji ohřát např. ve vodní lázni, jen tak v malém rendlíčku na nízkém stupni (nevařit!) nebo na nízký výkon v mikrovlnce. Někdo medovinu jen zalije trochou vroucí vody. Důležité je, že se nesmí medovina dostat nad 60 stupňů (mění se pak složení a taky chuť). No a kdo má rád griotku, může to samé udělat s griotkou.

Medovina od našeho milého souseda, vlastní výroba. Je to super, když člověk pro med chodí přes plot 😀 

Horká čokoláda

Horká čokoláda je skvělá hlavně na nervy:-) Lze ji připravit buď z peciček kvalitní čokolády, z tabulky kvalitní čokolády nebo ze speciálních směsí na pravou horkou čokoládu. Vše je víceméně tvrdá čokoláda, kterou rozpustíte a přidáte něco mléčného.

Když se nechceme moc “napucnout” (čokoláda z pravé čokolády a ještě se šlehačkou je fakt dost kalorická bomba), tak připravujeme čokoládu ze směsi kvalitního kakaa a třtinového cukru (prodávají různé čokoládovny, třeba ta v Troubelicích), případně si vlastní směs mícháme (já moc nepotřebuji sladit a dětské směsi na mě jsou moc sladké). Sypkou směs kakaa a trochu cukru nebo třtinové šťávy či javorového sirupu zalijeme troškou horké vody a rozmícháme na kašičku. Když je směs hladká, tak připravím šlehané mléko (mléčnou pěnu) a zaliji směs šlehaným mlékem. Mléko šlehám přímo z parní trysky v mém kávovaru v konvičce na mléko:-) Mlékem pak malujeme různě srdíčka…

Pokud chcete opravdu poctivou čokoládu, co bude zároveň tak trochu večeře, tak doporučuji volit kvalitní čokolády, pecičky nebo směsi na horké pravé čokolády. Ty můžete připravit v mléce a případně doladit ještě šlehačkou.

V hrnci rozpustíme na středním plamenu 80g kvalitní čokolády (může být i s vyšším obsahem kakaa – podle chuti, z mléčné čokolády bývá čokoláda příliš sladká) a 250 ml mléka. Je třeba stále míchat. Když je čokoláda rozpuštěná vyšleháme malou metličkou a odstavíme.
Labužníci mohou přidat do směsi ještě špetku chilli.
Ušleháme cca 125 ml šlehačky (můžeme přidat půl lžičky moučkového cukru) tak, aby zůstala ještě trochu tekutá.
Čokoládu nalijeme do hrnečku, na ní přidáme šlehačku a navrch posypeme kakaem nebo skořicí nebo oblíbenou směsí.

Horká čokoláda Fair Trade – Caramilla.cz

Kristýna

U nás celoročně nejvíc letí čaj, každý má oblíbený nějaký jiný. Ale v předvánočním čase si děti do svého ovocného čaje velmi rády přidávají sirup na svařák, o kterém se dočtete u Jany :-D. Já si svařák nebo horkou medovinu dám velmi sporadicky a většinou spíše při příležitosti nějakých trhů, než doma :-). Čemu ale na Vánoce neodolám, je domácí vaječný koňak…recept mám od kamarádky, spousta lidí jistě namítne, že to není pravý vaječňák, když je z pudinku a vařený, ale já ho miluju:-)

V hrnci si uvaříme řídký pudink z 1 litru plnotučného mléka a jednoho vanilkového pudinku

Mezitím vyšleháme 3 žloutky a do nich postupně 350 g cukru (takto je to v receptu, ale snižuji až na 200 g a sladký je pro mě stále dost:-) ) a 250 ml rumu.

Za stálého míchání žloutky s cukrem a rumem pomaloučku vlijeme do pudinku a krátce necháme projít varem (nebo i dlouze, pokud na ten alkohol vlastně ani moc nejste, jako já:-D).

Nezapomeneme degustovat 😉

Dalším poměrně oblíbeným horkým nápojem je u nás (nejen v čase předvánočním) takzvané Zlaté mléko…receptů na něj najdete určitě spoustu, naše děti si ho připracují zcela samy a zcela jednoduše:-)

Do ohřátého mléka vmíchají kurkumu, skořici, a med, je to dobrota a ještě docela zdravá:-)

Jana

Zimní období mám neodmyslitelně spojené s vůní svařeného vína nebo horké medoviny. Stejně tak odkládám do spíže sirupy, džusy a jiné studené nápoje a naopak ve velkém frčí čaje a jiné horké dobroty do hrnečku. Nedám dopustit na “sirup do svařáku” podle receptu od Florentýny alias Kuchařka pro dceru (recept zde). Do vína je bezkonkurenční (ráda ho dávám i jako dárek), ale skvěle se hodí i do čaje. Tak jsem si ho vychutnávala nejen v období těhotenství a kojení, ale do snídaňového černého čaje si sirup dávám v těchto dnech pokaždé :-).

Na sklenku nebo hrneček vína dávám 1-2 lžíce sirupu. Víno se tak nemusí dlouze vařit s kořením (dobré svařené víno by se správně ani vařit nemělo), stačí ho pouze zahřát a přidat sirup, ve kterém už koření vylouhované je.

Příprava sirupu trochu připomíná alchymistickou dílnu. Ve chvíli, kdy se roztavený cukr zalije vodou, vznikají roztodivné tvary, taková karamelová sopka :-D. Následně pak při vychládání a louhování koření krásně provoní celý byt.

Na svařené víno jsme si letos pořídili speciální stylové plecháčky 🙂

A když není chuť ani na víno, ani na medovinu, nedám dopustit na čaj Zimní noc od Sonnentoru. Krásně voní, výborně chutná a když se ještě vylepší sirupem do svařáku, nemá chybu. Stejně tak je u nás oblíbený zázvorový čaj připravovaný z čerstvého zázvoru, se štědrou dávkou medu a citronu, který dokáže pořádně protáhnout dutiny a spálit všechny začínající bacily :-).

Martina

Já si ráda dám horkou čokoládu. Příprava je velmi jednoduchá, jednodušší snad už být nemůže… 🙂

Rozpustit kostičky kvalitní čokolády v mléce a je hotovo!

 

* Více informací o Adventu s Caramillou (včetně návodu, jak se zapojit do slosování o poukázky na střihy), najdete v úvodním článku.