V lese to je jedna hlavička vedle druhé a na dlouhatánské šlahouny ačokči jsou obaleny malýji plody. Je čas uložit sklizeň do octa…
Ačokča naložená na kyselo je laskomina – výborná třeba na jednohubky. Houbičky nakládám do nálevu z 90% octa a jen 10% vody – geniální pikantní chuť!
Ačokča
1. Svaříme 3/4 l vody, 1/4 l octa, 106 g cukru (nebo 70 g cukru + 6 tablet sacharinu), 30 g soli, bobkový list, nové koření, pepř, kopr, hořčičné semínko.
2. Necháme vychladit.
3. Plníme do skleniček s ačokčou – můžeme přidat i cibuli, mrkev…
4. Pozvolna přivedeme vodu na 85 stupňů Celsia a necháme asi 15 minut při této teplotě. Vyndáme a otočíme víčkem dolů.
Ačokča je výborná na jednohubkách (zde na vlastnoručně pečené ciabattce) – všechny návštěvy vyluxují rychlostí blesku!
Houbičky
1. Houbičky (malé tvrdé) očistíme, větší nakrájíme na kusy.
2. Omyjeme nečistoty v sítu pod tekoucí vodou nebo vypereme ve dřezu.
3. Dáme do hrnce a zalijeme vařící vodou (nebo roztokem 30 g soli a 1 l vody) tak, aby houbičky plavaly.
4. Vaříme 5 minut.
5. Slijeme vodu přes cedník a propereme důkladně houbičky ve studené vodě (aby se vyplavil sliz).
6. Připravíme si nálev z 0,9 l octa a 0,1 l vody, přidáme 30 g soli, 2 bobkové listy, 10 zrnek pepře a 1/2 lžičky hořčičných semínek.
7. Skleničky s houbami zalijeme nálevem a již nemusíme sterilovat. Pokud chceme sterilovat, pak při 90 stupních Celsia asi 15 minut.
Pokud si netroufáte na superkyselý nálev, můžete zavařit do stejného nálevu jako ačokču, pouze vynecháte kopr. Pak musíme sterilovat!